Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Schilderijen Van Leonardo Da Vinci Die Mensen Zelden Kennen, Wat Zijn Dat?


Als het gaat om Leonardo Da Vinci, dan is de Mona Lisa het eerste dat in je opkomt. De Mona Lisa, sinds 1797 weggestopt in het Louvre, is misschien wel het populairste werk van Leonardo Da Vinci.

Maar als beroemd schilder, architect, wetenschapper, ingenieur en theoreticus is het werk van Leonardo Da Vinci niet zomaar een werk. Leonardo besteedt het grootste deel van zijn leven aan werken en heeft een aantal werken, waaronder schilderijen die op verschillende plaatsen zijn verspreid. Gerapporteerd door theculturetrip.com, hier zijn 5 schilderijen van Leonardo Da Vinci die zelden bekend zijn!


1. Salvador Mundi

Afgezien van de Mona Lisa, is het schilderij van Salvador Mundi een van de meest fenomenale schilderijen van Leonardo Da Vinci, althans onder kunstliefhebbers. Salvador Mundi zelf wordt verondersteld te zijn geschilderd door Leonardo Da Vinci rond de 16e eeuw.

Aanvankelijk bevond dit schilderij zich in de privécollectie van koning Charles I en bleef het tot de 17e eeuw in Buckingham Palace, voordat het werd geveild en bijna drie eeuwen lang als vermist werd verklaard. Begin jaren 2000 vond kunsthandelaar Alexander Paris het en verkocht het voor $ 75 miljoen.

Sindsdien zijn de schilderijen van Salvador Mundi verschillende keren van eigenaar veranderd tegen steeds hogere prijzen. Ten slotte werd dit schilderij voor 450,3 miljoen dollar of 6,5 biljoen IDR gekocht door de kroonprins van Saoedi-Arabië en werd het zijn persoonlijke verzameling.


2. Marchesa Isabella d'Este

Toen het Franse leger Italië binnenviel, besloot Leonardo Da Vinci in 1499 Milaan te verlaten en in Venetië te blijven. Tijdens die reis stopte Da Vinci in Mantua en ontmoette daar Isabella d'Este, een politicus en een Italiaanse culturele figuur in die tijd.

Isabella d'Este vroeg Da Vinci vervolgens om het te schilderen. Jaren gingen voorbij, dit schilderij werd in 2013 gevonden in een van de Italiaanse gezinskluizen in Zwitserland. Het goede nieuws is dat je nog steeds het werk van Leonardo Da Vinci kunt zien. Niet in Zwitserland, maar in het Louvre in Parijs.


3. Zelfportret

Zoals de titel aangeeft, wordt aangenomen dat het schilderij Zelfportret zelf een schilderij is dat Leonardo Da Vinci als een oude man afbeeldt. Dit werk, gemaakt in de jaren 1500, werd voltooid in 1510 toen Da Vinci 60 jaar oud was. Interessant is dat het schilderij Zelfportret ooit een van de privécollecties van Adolf Hitler was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De dictator heeft dit schilderij gehouden omdat er wordt gezegd dat Zelfportret magische krachten heeft. Nadat Hitler stierf, kwam het schilderij Zelfportret verschillende keren in handen van andere mensen. Maar net als de schilderijen van Mona Lisa of Isabella d'Este, kun je dit schilderij ook vinden in The National Gallery in Turijn, Italië.


4. Hoofd van een jonge vrouw

Je moet vaak over de Mona Lisa horen, zelfs overal foto's van zien. Maar misschien hoor je zelden iets over het schilderij Hoofd van een jonge vrouw. Niet omdat het werk van Leonardo Da Vinci slecht is, maar omdat het zo waardevol is dat galerijen of instellingen het zelden aan andere galerijen willen uitlenen.

Head of a Young Woman zelf is een schilderij van een jonge vrouw met lang, warrig haar. Vanwege zijn haar wordt dit schilderij soms La scapigliata genoemd, wat rommelig betekent. Dit schilderij wordt verondersteld te zijn gemaakt door Leonardo Da Vinci in 1458 en is te zien in de Galleria Nazionale in Parma, Italië.


5. Benois Madonna

Dit schilderij, gemaakt door Da Vinci in oktober 1478, toont Maria die bloemen toont aan het kindje Jezus op haar schoot. Net als de meeste schilderijen van Leonardo Da Vinci op deze lijst, werd Benois Madonna, ook wel bekend als Madonna en Kind met bloemen, eeuwenlang vermist verklaard voordat ze in 1909 door architect Leon Benois in Sint-Petersburg, Rusland, werd tentoongesteld.

Na onderzoek werd het schilderij van Benois Madonna in de jaren 1790 door Aleksey Korsakov naar Rusland gebracht en verschillende keren van eigenaar veranderd voordat het uiteindelijk in handen kwam van de familie Benois in 1880. 1914 en het is er nog steeds.

Naast de vijf schilderijen hierboven, produceerde Leonardo Da Vinci ook veel werken. Helaas zijn veel van de werken van Da Vinci door de tijd verloren of beschadigd. Gelukkig, hoewel deze vijf schilderijen van Leonardo Da Vinci zeer waardevolle schilderijen zijn, kun je ze nog steeds in het museum zien.

Een reactie posten for "5 Schilderijen Van Leonardo Da Vinci Die Mensen Zelden Kennen, Wat Zijn Dat?"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel